Duurzame mode kopen is één ding, maar om echt een ethische kleerkast te hebben, kan je je kleding ook maar beter goed onderhouden. En daarmee bedoelen we, op een manier d ie zowel je kleren als de omgeving het beste verzorgt. Maak kennis met wasnoten!
Was-wat?
Was- of zeepnoten zijn de vruchten van de zeepnotenboom of Sapindus. Deze botanische naam is afgeleid van het Latijnse woord ‘sapo’ dat zeep betekent en ‘indus’ dat voor Indië staat. Het komt dan ook niet als een verrassing dat deze bomen vooral te vinden zijn in Zuid- en Noord-Indië, en in Nepal.
In India worden de vruchten van de zeepnotenboom al eeuwen gebruikt om de was te doen. En onder de groeiende beweging naar een duurzamere levensstijl, duiken ze ook steeds meer op in onze contreien. Maar hoe komt dat?
Propere was zonder chemicaliën
Wat deze noten zo bijzonder maakt, is dat ze kunnen dienen als milieuvriendelijk alternatief voor synthetische wasmiddelen. In de bruine schil zit namelijk de stof saponine die zeepnotenbomen aanmaken om hun hun vruchten te beschermen tegen insecten.
Als de noten echter in contact komen met water, heeft saponine dezelfde reinigende werking heeft als zeep. De saponine is natuurlijk, wat je wasmachine en je kleren beschermt. Ook daarom zouden noten beter geschikt zijn voor mensen met allergieën en een gevoelige huid.
Waarom zou je het niet doen?
Wasnoten zijn handig en gemakkelijk in het gebruik. Je doet de noten eenvoudigweg in een katoenen zakje en stopt ze in de trommel van je wasmachine. Na gebruik kun je de noten composteren. Wie zei er dat zero waste moeilijk was?
In tegenstelling tot Duitsland en Nederland zijn de wasnoten bij ons jammer genoeg nog niet of amper in de reguliere winkel te verkrijgen. Gelukkig kent menig low impact man and woman ondertussen de weg naar winkels waar bekende merken zoals Seepje en Ecozone te vinden zijn.
Uit tests is wel gebleken dat het resultaat minder goed uitvalt voor het oplossen van vetvlekken. Wat marseillezeep (ook natuurlijk) brengt hiervoor soelaas. Bovendien kan je witte was vaal worden na langdurig gebruik. Er wordt daarom aangeraden om per wasbeurt 1 à 2 eetlepels soda toe te voegen.
Omdat wasnoten alleen in tropisch of subtropisch klimaat groeien, blijft het transport van de Indische noten naar Europa nog steeds weinig ecologisch. Gelukkig zijn zeepnoten niet de enige planten die saponine bevatten. Als een meer lokaal alternatief kan je ook klimopblaadjes, spinazie of zelfs erwtjes gebruiken. Die steek je in een oude sok en kunnen zo mee de wastrommel in. Transport- én kosten-efficiënt!
Heb jij al eens je was gedaan met wasnoten? Zou je het gebruik aanraden aan anderen? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.