Hoe duurzaam is jouw kledij?
Wat maakt van een kledingstuk een duurzaam kledingstuk? Hoe stel je je persoonlijke collectie op een ethisch verantwoorde manier samen? 5 criteria voor duurzame kledij op een rijtje.
Duurzaam ontwerp
Inzetten op duurzaamheid is al mogelijk bij het ontwerp. Keuzes tijdens het ontwerpproces bepalen hoe lang een stuk ‘goed’ blijft. Is het materiaal erg fragiel? Zal het materiaal snel gebruikssporen laten zien?
Lokale productie
Waar werd je kledingstuk gemaakt en wie werkte eraan mee? Kijk naar het etiket en bedenk welke weg een kledingstuk al aflegde en wie daarvoor de prijs betaalde. Natuurlijk geldt: hoe lokaler, hoe beter.
Schone stuks
Duurzaamheid van kledij zit ‘m niet enkel in het materiaal en de productie, maar ook in het gebruik ervan. Heb je stuks hangen die toch fragiel zijn of de neiging hebben om snel gebruikssporen te laten zien? Geef ze dan de nodige zorg, maar zet je wasmachine niet onnodig aan het werk. Was delicate stuks met de hand, stoom terwijl jij een douche neemt of gebruik het strijkijzer om verticaal te stomen.
Recyclage
Kledij die bestaat uit één type vezel, is in principe de meest duurzame kledij. De stuks zijn het gemakkelijkst te recycleren, wat de kans op een tweede leven vergroot. Omdat gecombineerde vezels tijdens recyclageprocessen moeilijker te scheiden zijn, belanden ze al gauw in de verbrandingsoven. Ook ritsen, etiketten en kaartjes bemoeilijken het recyclageproces. Bij de §2.SWEATER hoort daarom geen etiket, maar is het label op de pull geborduurd.
Op het gebied van recyclage zijn er nog veel uitdagingen in de mode-industrie. Een innovatie om naar uit te kijken is resortecs: smeltbaar garen, waardoor het veel gemakkelijker wordt om kledij uit elkaar te halen. Materiaal waar ik hopelijk binnenkort mee experimenteer!
The perfect fit
Overweeg je een nieuw stuk aan je kleerkast toe te voegen? Controleer dan of het een perfect match is met je huidige items. Dat betekent bijvoorbeeld dat het potentieel nieuwe stuk past op veel andere items uit je kast. Zorg er ook voor dat het geen “gelegenheidsstuk” is: een stuk dat je maar voor één bijzondere gelegenheid koopt en draagt. Natuurlijk wil je daarnaast dat het stuk letterlijk past. Niemand wil zich ergens in wurmen of ergens in zwemmen.
En hou altijd in het achterhoofd: de beste aankoop is de aankoop die je niet doet. Ga voor een minimale kleerkast, want minder kleren is minder vervuiling. Je hoeft niet zo veel mogelijk stuks te hebben voor een interessante garderobe. Want toegegeven: dat laatste willen we toch allemaal?