Gepost op

§2.SWEATER: het sociale verhaal van de productie

Hoe §2.SWEATER tot stand kwam

De confectie van §2.SWEATER gebeurde in een sociaal maatwerkbedrijf vlakbij Gent. Op die manier kon ik niet alleen invulling geven aan het sociale aspect van de productie, maar ook aan het lokale.

Toen ik op zoek was naar de sociale meerwaarde van het nieuwe chapter, botste ik op een sociaal maatwerkbedrijf in de buurt. Onder een begeleider werken er kleine groepen van medewerkers die een afstand kennen tot de arbeidsmarkt. De activiteiten worden aangepast aan de mogelijkheden van de werknemers.

De vraaggestuurde aanpak van de confectieafdeling liet me toe om mijn specifieke wensen door te geven. Samen met de begeleider van de groep overwoog ik de mogelijkheden. Zo werd het al snel duidelijk dat ik met een zeer beperkte oplage eerder een atypische klant was. Toch voelde ik meteen een klik.

Uiteindelijk besloten we om van de 4 à 5 modellen slechts één model in productie te laten gaan. Geen variatie in modellen, dus, maar daardoor wél de mogelijkheid om aan de slag te gaan met 12 (!) verschillende stoffen. Ook dat was geen evidentie. Toch vormde het een uitdaging die het team met beide handen vastgreep.

Ook wel ecologisch

Naast het sociale aspect van een maatwerkbedrijf is er ook het lokale. Het is heerlijk om de besprekingen in persoon te kunnen doen, zelf alles te kunnen brengen en halen. Het transport dat nodig is voor de reeks is miniem tegenover de klassieke aanpak. Dit ‘made in Belgium’-verhaal is iets om trots op te zijn.